|

ДДС на продукти за промоции и подаръци

Промоции с подаръци за клиенти или инфлуенсъри – чудесно, но какво става с ДДС на тези продукти? Дължим ли го на държавата?


Какво се прави и какво се случва с ДДС на стоки, които сте закупили, но искате да подарите или продадете под стойността, за която са купени и сте си взели ДДС обратно? Какво се случва в складовата програма?

В кои случаи това е приложимо?

АКО:

  • в промоция подарявате продукт на клиент (напр. „Купи 2 – плати 1“);
  • подарявате продукт с рекламна цел (напр. на инфлуенсър, потенциален клиент и т.н.);
  • продавате продукт по-евтино отколкото сте го придобили (напр. с голяма отстъпка, при ликвидация и т.н.),

ТО дължите на държавата ДДС в размер, изчислен върху цената, на която сте придобили (закупили/произвели) този продукт!

Когато продавате, вие сте купили Х бройки. Вие сте продали/подарили У броя. Във вашата складова програма трябва да останат (Х-У)броя. Това означава, че Вие трябва да имате документ, с който тези бройки излизат от складовата програма.

Държавата НЕ иска от вас да начислявате ДДС върху продажната цена, нито да слагате дори надценка в тези случай. Тя иска от вас да върнете същият размер на ДДС, който вече сте си взели при покупката/производството.

Тъй като сумата от протокола няма бъде платена от никого (продуктите са дарени, подарени), в края на месеца тя ще бъде осчетоводена и отписана като загуба.

2 неща, които да запомните при търговски промоции с подаряване на продукти или продажба на продукти под цената, на която сте ги придобили:

  • подайте към вашето счетоводство списък с подарените продукти по вид, брой и покупна цена или себестойност;
  • на базата на тази сума те ще изготвят протокол, който ще бъде включен в дневника по продажби, начислявайки необходимото ДДС.

Още по темата във видеото

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.