Счетоводство за НЕсчетоводители…Парите на фирмата ми са и мои пари!!!

 

Вие сте горд собственик на фирма (ООД или ЕООД), под вашето зорко око тя стартира своята работа и започва да генерира пари, всичко е прекрасно! Но жената казва, че иска почивка, детето иска ново колело, вие сте си харесали онзи страхотен, лъскав и мощен мотор, отново всичко е прекрасно, защото……  във фирмената сметка има пари. Плащате спокойно с картата и всички сте щастливи, и данъчните също!

За ваше олеснение обобщихме необходимата ви информация в два основни варианта:

 • Ако фирмата ви няма генерирана печалба от предишни години, но вие харчите фирмени средства за лични нужди, трябва да изпълните няколко условия. Трябва да направите един вид план за прогнозна печалба на база реални суми, за да покажете при проверка, че вие взимате пари от печалба, която наистина ще бъде генерирана до края на годината. Важно е вашият счетоводител да е получил информация за направените лични разходи, които да обедини и обяви на всяко тримесечие. В месеца, следващ тримесечието вие ще дължите 5% върху вече изхарчената сума. За същото тримесечие счетоводителя трябва да прави и междинни отчети отново в доказателство на това, че фирмата ви генерира такава печалба. В края на годината той трябва да посочи събраната сума в не добре звучащото редче с текст „Скрито разпределение на печалба“. Протоколът от общото събрание на дружеството се прави в следващата година, когато имате вече генерирана печалба от предходната година, с която се прихваща вече изхарчената сума.

 

 •  Ако фирмата ви има генерирана и обложена с данък печалба от предишни години, вие имате право да си разпределяте дивидент през цялата година на базата на протокол на общото събрание, до размера на тази печалба. Сумата може да бъде платена по банка, в брой (като бъде спазено ограничение за плащане в брой) или счетоводно да се закрие това, което сте изхарчили за лични нужди от фирмените сметки. Остава изискването за подаване и плащане на данъка за всяко тримесечие. Има и вариант, в който сумата може да се отчете като заем, получен от собственико за по-дълъг период (за да не плащате 5% през годината), но това води до отчитане на приход от лихва за дружеството, която трябва да възстановите в едно с главницата по заема, в размер не по-малък от пазараната такава към момента. След връщанена заема можете отново да си разпределите дивидент и да платите 5%.

Това е най-общото обяснение за начина, по който може да харчите фирмените си пари.

В случай, че намерите себе си в тези два варианта и имате нужда от помощ, свържете се с нашият екип на телефон 02 / 9950020 или на имейл argia_mg@abv.bg, за да насрочим среща. На място ще ви помогнем и изясним още подробности свързани с целия процес и кое би било най-удачното решение за вас и вашата фирма.

 

С пожелания за много генерирани и изхарчени пари!

 

Екипа на счетоводна къща Аргия ООД

www.argia.bg 

 

Счетоводство за НЕсчетоводители…Вимание! Какво може да обърка бизнеса ви със страни от ЕС?

Всеобщо известен факт е, че от няколко години сме членове на ЕС, което доведе и до разширяване на пазарите, с които българските фирми могат да работят при улеснени правила. Въведоха се един модерни думички, като ВОП (Вътреобщностно придобиване) и ВОД (Вътреобщностна доставка), които изместиха добре познатите внос и износ, като терминология за страни от третия свят :) Освободиха целия ЕС от начисляване на ДДС и ….. нека развитието на бизнеса да започне СЕГА!

До тук добре, но все пак всички, които сте се ориентирали към външните пазари не е лошо да се замислите, че все пак вие продължавате да правите бизнес с българската си фирма, която трябва да отговаря на българското, а не на европейското законодателство. И да припомним, че живеем в България и нещата до голяма степен са доста объркани. Ще ви обърнем внимание само на един важен момент, както следва:

 1. Повечето собственици на бизнес знаят, че прага за регистрация по ДДС в България е 50 хил.лв, до тук добре, но това не важи, когато работите с ЕС. Според законите на България – в момента, в който знаете, че ще имате сделка, свързана с получаване или извършване на услуга с данъчно задължено лице от ЕС, вие трябва да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС в срок от 7 дни преди документирането на въпросната сделка. Регистрацията става бързо и лесно в рамките на три дни и всичко звучи страхотно, НО има една малка подробност – ДА, държавата ви позволява да не начислявате ДДС, но и НЕ можете да ползвате ДДС-то на нито един разход, който сте направили и реално платили! Което лично ние смятаме, че доста бърка в портфейла на бизнеса ви! Също така, тази регистрация по ДДС не отменя задължението ви да си следите оборота за последните 12 месеца и ако стигнете до заветните 50 хил.лв, отново трябва да подадете искане за регистрация, но вече за достигнат оборот. Което също смятаме, че е безумно!

Но, както винаги в живота и тук има други варианти, въпрос на малко мисъл и помощ от счетоводител! Това, което ние обикновенно препоръчваме на клиентите, които знаят, че ще работят с ЕС е да се направи регистрация по желание още при създаване на фирмата. Положителните страни на това действие са:

 • Счетоводната такса за регистрация по ДДС е много ниска, защото от НАП изискват малко документи;
 • Регистрацията може да стане в рамките на 2 седмици;
 • Ще можете да ползвате ДДС на всеки разход, който сте направили и респективно да намалите ДДС-то, което евентуално имате да внасяте или просто да изчакате 3 месеца и да си поискате натрупаното ДДС;
 • Не следите оборот, вие вече сте регистриран с всички права и задължения.

Отрицателните страни на това действие са:

 • Нямате право да се дерегистрирате по ДДС по-рано от две години, след годината на регистрация. Иначе казано – ако се регистрирате, напр. по желание м. 1, 2017 г. нямате право да се дерегистрирате до края на 2019 г. Също така и оборотът трябва да е под 50 х. лв.

Казаното до тук важи, както за юридически лица така и за физически! Това е само част от един момент, свързан с условностите в работатат с ЕС, поради, което ви призоваваме преди да се решите на тази преспективна крачка, консултирайте се подробно със счетоводител!

Ако пред вас седи решението за започване на работа с ЕС и не знаете към кого да се обърнете за помощ, ние ще бъдем щастливи да ви помогнем и да тръгнем заедно по този изпълнен с възможности и трудности път, като ви предложим безплатна консултация!

С пожелания за успешна европейска година!

Екипа на счетоводна кантора Аргия ООД

www.argia.bg

тел: 02/9950020

+359888420583 Маги Богданова

+359887853280 Галя Стойкова

e-mail: argia_mg@abv.bg

 

 

Счетоводство за НЕсчетоводители…Новото начало!

Дойде и края на тази година, за някой добре, за други – не. Нека приемем, че вие сте от тези, за които е добре! Още по-хубавото е, че идва и новата година, нови мечти, нов хъс, нови сили… Чудесно – нека ги използваме качествено (защото понякога доста бързо изчезват :) ). Най-накрая сте готови на прага на новата година да започнете и дълго чакания СОБСТВЕН бизнес! Нашите поздравления!!! Запазете този бликаш вулкан от ентусиазъм, който ви залива в момента и обърнете внимание на няколко важни момента във вашето начало.

1. Създаването на фирма – недейте да решавате дали фирмата да ви е ЕООД или ООД по благозвучие или както каза съседката! Поговорете с адвокат и счетоводител, подчертавам и! Защото от това ви решение ще се определи колко осигуровки ще трябва да плащате на държавата ни, за да просъществува безнаказано новата ви фирма.

2. Регистрация по ДДС – отново апелираме вземането на решение да не е по вече посочените критерии или от криво разбран престиж! Обърнете се към избрания от вас счетоводител, обяснете му какви са намеренията ви за бизнес развитие на вашата фирма, ще търгувате ли с други страни, вашите основни  и най-големи доставчици регистрирани ли са по ДДС. След подадената коректно информация той ще може да ви посъветва кой е етапа, на който тази регистрация ще бъде удачна или задължителна за вас.

Това са само два избрани момента, но смятаме, че от тях се определят много неща в последствие. Горещо препоръчваме след като оформите в главата си идея за вашият бизнес да отделите поне 30 минути и да я споделите със счетоводител. Той ще ви обясни за многото административни подробности и законови изисквания, с които ще трябва да се съобразите още преди колелото на бизнеса ви дори да се е завъртяло.

Ако вие сте един от многото умни хора взели решение да работят за себе си, но все още не са избрали своя счетоводител, заповядайте при нас на безплатна първоначална среща, в която да ви помогнем да изясните основните моменти във вашето начинание.

Нашият екип Ви пожелава весело посрещане на Новата година!

В случай, че намерите себе си в тази статия и имате нужда от помощ, свържете се с нашият екип на телефон 02 / 9950020 или на имейл argia_mg@abv.bg, за да насрочим среща. На място ще ви помогнем и изясним още подробности свързани с целия процес и кое би било най-удачното решение за вас и вашата фирма.

Счетоводна кантора Аргия

 

Счетоводство за НЕсчетоводители… Внимание! 3 основни момента, които не бива да пренебрегвате!!!

 1. Когато вашият счетоводител казва за всяко ваше желание или решение – Да, чудесно няма проблем! Повярвайте тук има ПРОБЛЕМ!!! Зад този отговор седи незадълбочено или никакво познание на законите, или опит да се угоди на всичките ви желания. И в двата варианта вие сте ощетен!

 

 1. Когато вашият счетоводител не ви праща мейли или не ви кани на разговор минимум един път месечно! До тук добре, никой не ви занимава с нищо излишно, работите си върху бизнеса. Но това значи, че той не се интересува от настъпилите промени, не мисли за бизнеса ви, респективно не намира за какво да говори с вас или вие многократно сте отбивали неговите опити да комуникира с вас. Във всички случай вие сте ощетен!

 

 1. Когато вашият счетоводител ви иска ниска цена и не я променя с години. Отново прекрасно за вас, минимизирали сте разхода по това перо! Но помислете с тази такса той може ли да поддържа добър софтуер, да ходи по обучения, да закупува специализирана литература, да има възможност да се консултира с други специалисти. Най-вероятно не! Та помислете отново –  този факт носи ли ви спокойствие? Ще ви разочароваме – най-вероятно сте ощетен!

Знаем, че за да имаш растящ и стабилен бизнес се изисква да правиш много неща. Но за да може твоя бизнес наистина да е такъв трябва да се научиш да делегираш много от тези задължения. Едно от задължителните пера – това е счетоводството. Вие намирате счетоводител, който да се погрижи за тази част на бизнеса и това ви задължение отпада. Но за да не се окаже в някакъв момент, че под равната повърхност на кротката вода са се получили много подводни камъни, хвърляйте по един поглед към тези три момента. Ако сте ги прочели и сте си казали – при мен не е така – чудесно, приемете нашите поздравления! Вие сте намерили старателен и отдаден колега! Но ако намирате себе си там, моля обърнете внимание, поговорете с настоящия колега, вижте дали нещата ще се променят. Но ако това остава като тенденция, вземете решение и не оставяйте бизнеса си в неподходящи ръце!

Ако сте решили да не чакате и да действате, уговорете си среща с нашият екип! Запознайте ни с вашите проблеми, желания и цели, и заедно ще намерим най-добрите и своевременни решения.

С най-добри пожелания за успешен бизнес!

Екипа на счетоводна кантора Аргия ООД

www.argia.bg

тел: 02/9950020

+359888420583 Маги Богданова

+359887853280 Галя Стойкова

e-mail: argia_mg@abv.bg

 

Счетоводство в две думи… платен годишен отпуск

Привет, ето я и първата тема на нашата рубрика. Както може би някой от вас знаят миналата година отпадна задължението за изготвяне на предварителен график за ползване на платения годишен отпуск за следващата календарна година. Но преди тези от вас, които не го знаят, да се зарадват ще добавя, че на негово място имате вменено друго задължение :) Тематиката е същата, но формата и срокът са променени. Това, което се изисква от вас е до 31.01.2017 г да сте изготвили и предали на вашите служители информация за броя на дните неизползвани през миналата година и полагащите се в рамките на  календарната година. Вариантите са два:

– с писмена заповед с поименно посочени данни

– с писмено уведомление за всеки работник

Същите могат да бъдат в писмен вид или изпратени на електронна поща, и в двата случая трябва да имате потвърждение за получаването им. Подписът и дата на полагането му са задължителни за писмения вариант, а в електронния с обратен мейл с автомачно генерирана дата и ясен текст за потвърждение на уведомлението.

Напомням, че всичко това (изготвяне, предаване и потвърждаване) трябва да е готово до 31.01 за всяка календарна година, поне до преди следващата промяна :)

Надявам се тази кратка информация да е била полезна за вас!

С пожелания за слънчев  и отпускарски октомври!

Екипа на счетоводна кантора Аргия

Счетоводство в две думи…

Привет на всички, на които по желание или не им се е наложило да имат достъп до счетоводство!

Нашият екип реши да отделя редовно част от ценното си време, за да създаваме кратки и максимално ясни съвети и напомняния, насочени най-вече към собствениците на бизнес и техните мениджъри или управители. Всеки от вас със сигурност има счетоводител, но сме установили, че за съжаление много често или не получавате адекватни отговори на разбираем от вас език или изобщо не получавате информация, която в крайна сметка ви е необходима, за да сте в час с законовите изисквания към вашия бизнес.

Стартираме тази рубрика с много приятно чувство, че ще сме полезни на хора и извън кръга на нашите клиенти.

Ако някой от вас прецени, че има нужда от по-подробна информация по повдигнатите теми – оставаме на разположение.

Така, че очаквайте ни скоро и по вашите екрани!!!

 

С пожелания за много усмивки и ползотворна работа,

екипа на Счетоводна кантора Аргия ООД 

www.argia.bg

тел: 02/9950020

+359888420583 Маги Богданова

+359887853280 Галя Стойкова

e-mail: argia_mg@abv.bg